slider_billede
slider_billede
forlat_3
forlat_3
jag_alskar_dig_3
jag_alskar_dig_3
tack_3
tack_3

Kursmat

KIKÄRTSGRYTA – för 4 (Ur den Vegetariska Kokboken)

  • 2 -3 gula lökar
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • 2 palsternackor
  • 1 grön paprika
  • 1 burk tomater
  • 1 msk olja
  • 6 dl kokta kikärtor
  • 2 tsk Vegeta
  • 1 tsk basilika

Skala och hacka löken.
Skala och skär palsternackor i tärningar.
Skölj och strimla paprika.
Fräs lök i svag värma.
Tillsätt palsternackor, tomater och kikärter.
Smaksätt med Vegeta och låt koka i 15 – 20 minuter.
Låt den strimlade paprikan få koka med i slutet av koktiden.
Servera med råris.

RÅRIS JULIENNE för 4

    2 dl råris
    3 msk sesamfrön
    1 msk olivolja
    1 tsk curry
    2 krm spiskummin
    4,5 dl vatten
    1 morot
    1 lök
    2 syrliga äpplen
    2 msk olja
    1 dl russinch fräs resten av
    10 – 12 cashew nötter

Låt ris, sesamfrön, olja och curry fräsa ihop ngr minuter. Tillsätt vatten, rör om låt koka upp och koka i ca 45 min. Grovriv morot, hacka lök och äpple. Låt allt mjukna i oljan och puttra tillsamman ngr miuter. Tillsätt russin och det kokta riset. Blanda allt och låt det bli geomvarmt. Strö överrostade nötter.

MULLIGATAWNY – linssoppa för 4

    2 ½ dl röda linser
    2 finhackade lökar
    1 lagerblad
    2 msk smör
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 msk curry
    1 liter grönsaksbuljong
    1 tsk salt

Koka liserna mjuka tillsamans med hälften av löken och lagerbladet. Smält smöret och fräs resten av löken med virlöken tills de blir gyllengula.Tillsätt curry och låt det fräsa med ngr minuter. Tillsätt de kokta linserna och buljongen och koka ngr min. Smaka av med salt.

LINS, POTATIS OCH SPENATSOPPA för 6 pers (ur Systrarna Voltaires mat)

    4 dl strimlad purjolök
    2 msk olivolja
    4 dl tärnad potatis
    2 dl röda linser
    2 liter grönsaksbuljong
    ½ dl tärnad morot
    ½ dl tärnad rotselleri
    4 dl färsk eller frusen bladspenat
    salt, peppar
    1 vitlöksklyfta

Låt purjolöken, moroten, rotsellerin puttra i olja ca 5 min. Tillsätt buljongen, potatisen koka tills potatisen känns mjuk. Tillsätt sköljda linser. Koka ytterligare 5-10 min. Blanda ner spenat, salt, peppar, vitlök. Koka upp.

BROCCOLISOPPA för 4 pers

    1 gul lök
    2 stora morötter
    250 gr broccoli
    1 msk olja
    1 dl röda linser
    1-2 tsk curry
    1 liter grönsaksbuljong
    1½ tsk salt
    1 krm peppar

Hacka lök, grovriv morötter. Skär broccolin i småbitar.
Fräs lök och morötter i olja. Tillsätt linser och curry. Fräs någon minut. Tillsätt broccoli.
Häll över grönsaksbuljongen och låt koka upp. Sjud under lock 8-10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med Vegetasås:
1 burk Creme Fraiche
1 pkt gräddfil
Ca 1 ½ msk (smaka dig fram) Vegeta-mix
1-3 pressade vitlöksklyftor
Svartpeppar

SPENAT MED ÄDELOST för 5 personer

    5 dl Creme Fraiche
    500 gr spenat (fryst i bitar)
    Ãdelost ca 150 gram
    1-2 grönsaksbuljongtärningar
    salt, peppar och vitlök

Smält ädelosten, tillsätt creme fraiche och buljongtärningar. Koka upp, låt sjuda några minuter. Blanda i spenaten.
Låt bli varmt, krydda.

DET FANTASTISKA BRÖDET – (ur ”Nya Annas mat”)

    5 dl fingervarmt vatten
    1 dl mjölk
    25 gr jäst
    2 tsk salt + 1 msk honung
    8 dl vetemjöl
    4 dl grahamsmjöl

Blanda och rör om den lösa degen. Låt jäsa, övertäckt, i 1 – 1 ½ timme. Värm ugnen till 250 grader.
Tippa upp den lösa degen på en väl mjölad arbetsyta, knåda inte!
Skär degen i lagom stora bitar och lägg på bakplåt.
I ugnen ca 17 – 20 minuter.
Låt bröden svalna utan bakduk.

SVAMP OCH TOMATRÖRA (serveras med råris)

    3 -4 lökar
    ½ liter svamp
    2 burkar krossade tomater
    1 dl creme fraiche
    2 msk vetemjöl
    olja
    vegeta
    salt + peppar

”Gyllenstek” löken, lägg i svampen och låt puttra tillsammans.
Red med vetemjöl och häll i de krossade tomaterna. Låt puttra.
Lägg i creme fraiche + krydda.